Blog

Werktekening, waar dienen ze nou eigenlijk voor?

Een vraag die regelmatig voorkomt is waar de werktekening nou eigenlijk voor dienen. In deze blog zullen we dat vertellen en ook hoe je de werktekeningen moet gebruiken. Zo kun je meteen een goed bestand aanleveren wat je wilt laten drukken.

Op een dag zien wij veel verschillende designs voor diverse producten binnen komen, bijvoorbeeld voor folders, flyers, magazines, visitekaartjes etc. Ieder product heeft zijn eigen specificaties voor het aanleveren zoals het formaat: A5, A4, A3 en ga zomaar door, maar ook bij een folder welke vouw er gebruikt wordt: 1 slag vouwen, wikkel vouw of zig-zag vouw. Daarnaast kan ook het afloopgebied per product verschillen.

Waarom wordt mijn bestand afgekeurd?

Soms krijg je van ons een mailtje dat je bestand is afgekeurd en nog niet in productie gezet kan worden. Dit kan komen omdat het bestand niet is opgemaakt aan de hand van onze werktekeningen. Hoe mooi het design dan ook is, we moeten het dan helaas toch afkeuren. Om dit te voorkomen gaan we je uitleggen hoe je de bestanden moet aanleveren.

Hoe lever ik mijn bestand aan?

  1. Download de werktekening onderaan aan de pagina van het gewenste product
  2. Mocht deze er niet staan, mail dan naar studio@superdrukker.nl
  3. Open de werktekening in het bewerkingsprogramma waarin jij wilt werken (Illustrator, InDesign, PDF)
  4. Maak je bestand op, houd rekening met alle snij- en vouwlijnen, tekstmarge en het afloopgebied.
  5. Zorg dus dat alles wat je in je design wilt hebben binnen de snij- en vouwlijnen valt.
  6. Exporteer je bestand naar PDF maar zonder de werktekening erin, verwijder die laag dus voordat je gaat exporteren.
  7. Bij het exporteren zet je de snijtekens en afloopgebied aan.

 

Let op: bij alle producten maak je het bestand op als losse pagina’s (dus een pdf met de pagina’s onder elkaar, niet naast elkaar). Behalve bij folders, deze maak je wel in spread op (een pdf met de pagina’s naast elkaar). Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een folder wel en niet aangeleverd moet worden:

Links zie je een bestand dat is aangeleverd met 4 losse pagina’s en deze zou worden afgekeurd voor een folder. Rechts zie je een bestand dat is aangeleverd aan de hand van een werktekening met op de voorgrond de voorzijde en de achterzijde van de folder, op de achterkant van die pagina’s komt de binnenkant.

Mocht je na het lezen van de blog er toch nog niet helemaal uit komen met het opmaken van je folder, dan raad ik je aan een dummie te maken. Vaak geeft het net wat meer inzicht in hoe je de pagina’s moet plaatsen wanneer je het product voor je hebt liggen. Vouw de dummie volledig uit en schrijf, zoals het inslagschema aangeeft, de voor- en achterzijde erop. Wanneer je nu de dummie weer gaat vouwen zoals je de folder wilt hebben, is het gelijk duidelijk hoe je de pagina’s moet plaatsen.

Mocht je er toch niet helemaal uit komen, kun je altijd even contact opnemen met onze studio. We staan graag voor je klaar!